Terwijl de eerste groep kinderen met TOS en dyslexie getest worden in Nederland, is ons onderzoeksproject ook aan de andere kant van de wereld van start gegaan! Eind april is Imme naar Deakin University in Melbourne vertrokken om daar 2 maanden aan een fascinerend (hersenstimulatie!) project  te werken. Dit alles in samenwerking met dr. Jarrad Lum.

Impliciet leren en taal

Met ons Progracy project bestuderen we de relatie tussen impliciet leren en taalvaardigheid (grammatica, lees- en schrijfvaardigheid). Deze relatie kan je op verschillende manieren bestuderen. De eerste manier waarop we de relatie bestuderen is door de impliciet leervaardigheden van kinderen die problemen hebben in hun taalontwikkeling (TOS, dyslexie) te vergelijken met de impliciet leervaardigheden van kinderen die geen problemen ondervinden in hun taalontwikkeling. Een andere manier om de relatie tussen impliciet leren en taal te onderzoeken is via het brein. En dit is precies wat Jarrad Lum, werkzaam aan de Deakin University Melbourne, doet.

Brein

Brein stimulatie

Jarrad Lum heeft al een aantal studies gedaan waarin hij door middel van een speciale techniek (TMS: Transcranial Magnetic Brain Stimulation) bepaalde hersengebieden kan stimuleren of juist verstoren. Zo kan het stimuleren van bepaalde hersengebieden er bijvoorbeeld voor zorgen dat je na een nacht slaap nieuw geleerde feiten beter kan onthouden.

 

Impliciet leren en taal

De komende twee maanden ga ik (Imme) onderzoeken of het verstoren van een hersengebied waarvan we weten dat het belangrijk is voor procedureel/impliciet leren ervoor zorgt dat volwassenen taalregels in een niet-bestaande taal minder goed leren dan een groep volwassenen waarbij het hersengebied niet verstoord is. Op deze manier kunnen we preciezer lokaliseren welke hersengebieden er belangrijk zijn voor het leren van taalregels. Als we dit weten, kan er in de toekomst wellicht juist gekeken worden hoe we deze hersengebieden kunnen stimuleren of trainen, zodat het (impliciet) leren van taal bij kinderen met taalproblemen gemakkelijker verloopt.

Indrukwekkend

Afgelopen week hebben we de eerste proefopstelling gedraaid. De foto hieronder laat zien hoe indrukwekkend de set-up van de studie is. Op het hoofd van Jarrad zit een EEG-kapje waarmee zijn hersenactiviteit gemeten wordt. Daarboven hangt het apparaat waarmee deze hersenactiviteit gestimuleerd of juist verstoord kan worden.

Zo ziet een TMS-studie eruit.

Zo ziet een TMS-studie eruit.